Bericht van de luizenwerkgroep voor de ouders van groep 5a

 

Beste ouders van groep 5a,

we hebben begrepen dat er wat onrust is ontstaan mbt de luizencape.

Hieronder een artikel waarin duidelijk is dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een advies geeft over het gebruik van de luizencape.

Aangezien het rijksinstituut de luizencape niet aanraden hebben wij dit advies een aantal jaar geleden overgenomen. 

De luizen gaan wel van haar naar haar. Het dragen van een staart of knot is daarom verplicht in de periode dat er luizen in de groep zijn.

Even goed kammen allemaal en we zijn er zo weer vanaf. 

 

Hopelijk hebben we hiermee de onrust weggenomen.

Met vriendelijke groeten,

Team Fatima

 

https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2011/Hoofdluisrichtlijn_aangepast

 

Hoofdluisrichtlijn aangepast

Publicatiedatum: 07 april 2011 Wijzigingsdatum: 20 oktober 2016RIVM komt met belangrijke aanpassingen in de richtlijn hoofdluis. Belangrijkste wijziging. Maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto zijn niet meer nodig. Dat scheelt heel veel tijd, geld en stress bij ouders van kinderen met hoofdluis!

Maatregelen in omgeving niet meer nodig

In de nieuwe richtlijn wordt de nadruk gelegd op het kammen eventueel in combinatie met een behandeling van het haar met een antihoofdluismiddel. Maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto zijn niet meer nodig. Er is onvoldoende bewijs voor het effect van dergelijke omgevingsmaatregelen. Luizen worden hoofdzakelijk via haar-haarcontact overgebracht, er zijn weinig aanwijzingen voor verspreiding via de omgeving. Ook het effect van een luizencape op de verspreiding van hoofdluis is niet wetenschappelijk aangetoond. Dit is de reden waarom wij luizencapes niet aanraden. Met deze aanpassing sluit het Nederlandse advies aan op de internationale bestrijdingsadviezen.  De LCI-richtlijn is ook aangepast.

Nieuwe antihoofdluismiddelen

Daarnaast zijn er sinds enige tijd in Nederland nieuwe antihoofdluismiddelen beschikbaar met als werkzaam bestanddeel dimeticon (een silicoonachtige stof). Dimeticon heeft een fysische werking: bij een behandeling kapselt het polymeer de luis hermetisch in, waardoor deze door een tekort aan zuurstof sterft. De werkzaamheid is in diverse klinische studies meermalen bewezen. Deze behandeling leidt niet tot resistentie-ontwikkeling.